Reizen 2013

Galerie

Bibliotheek

Zelhem

Burg Rijpstrastraat 4 | 7021CR Zelhem | Telefoon 0314 333445

Verslagen - reizen en excursies 2013

29 januari 2015,

Stedelijk Museum - Amsterdam

 

Traditiegetrouw bezoeken we als Vrienden van de Galerie op de 2e zondag van januari een Museum. Dit keer was de reis naar Amsterdam. Wij reisden met velen in 2 touringcars van OTC, wat voortreffelijk verliep en waren ongeveer 11 uur bij het Stedelijk Museum. Zoals altijd, heel goed georganiseerd, werden we op kleur in groepen verdeeld en kregen een rondleiding over de Architectuur van het gebouw, de collectie Kunst 20e eeuw en in het kort de tijdelijke tentoonstelling van Mike Kelly.

 

Het Museum is in 1895 gebouwd door A.W. Weissman. Nu is dit historische gebouw volledig gerenoveerd om de uitgebreide collectie moderne en hedendaagse kunst en design te tonen. Tegelijkertijd is er een hypermoderne nieuwe vleugel aangebouwd om o.a. tijdelijke tentoonstellingen in onder te brengen.

De nieuwe vleugel is een ontwerp van Mels Crouwel. Voor hem is het Stedelijk Museum van Willem Sandberg, de directeur die het Museum internationaal op de kaart zette, het uitgangspunt geweest voor het nieuwe gebouw. "Sandberg heeft het interieur ontdaan van alle decoratie en heeft de muren wit geverfd, waardoor hij een neutrale achtergrond voor de kunst creeerde. Het plan voor de buitenkant is gebaseerd op de overgebleven architectuur uit de 19e eeuw met als toevoeging de 21e-eeuwse technologie en alles is in Sandbergs kleur wit geverfd". De architect Crouwel zelf noemde deze nieuwe vleugel "de BADKUIP".

We bekeken in de oudbouw op de 1e verdieping belangrijke werken van 1960 tot nu van o.a. Henri Matisse, Andy Warhol, Karel Appel en vele anderen.

We kregen ook een korte rondleiding in de nieuwbouw, waar werk te zien is van Mike Kelly (1954-2012). Hij geldt als een van de meest invloedrijke kunstenaars van zijn generatie. In 35 jaar bracht hij een veelzijdig oeuvre voort met onder meer schilderkunst, sculptuur, installaties, performances, muziek, video en fotografie. Met 200 werken nam de tentoonstelling vrijwel de hele nieuwbouw in beslag.

Onze rondleidster Noek deed het voortreffelijk, wat zo'n museumbezoek een extra dimensie geeft.

 

Na de lunch hadden we nog tijd om verder rond te kijken.

Om 3 uur vertrokken we met de bus naar het Rokin, waar we in rondvaartboten stapten voor een tocht door de grachten, wat altijd bijzonder is vooral met het mooie weer wat we hadden en over het IJ met zijn vele nieuwe gebouwen. Wij stapten uit bij het Filmmuseum EYE.

Dit spectaculaire gebouw is een ontwerp van het Weense architectenbureau Delugan Meisll Associated Architects. Fim en architectuur hebben veel gemeenschappelijk, beiden zijn een samenspel van licht, ruimte en beweging. Het gebouw met het panoramisch uitzicht op het IJ verandert voortdurend terwijl je er doorheen loopt. Hoe hoger je de trappen opgaat des te meer verandert het zicht over het interieur, het water en de stad. Het gebouw is een multifunctionele ontmoetingsplaats.

Met dezelfde kleur groep kregen we een goede rondleiding en bezochten de tentoonstelling van Oskar Fischinger (1900-1967). Deze Duits-Amerikaanse fimmaker is een van de belangrijkste pioniers van de animatiefilm en de abstracte cinema. Hij was de uitvinder van allerlei ingenieuze apparaten voor animatie en special effects. In 1936 week Fischinger uit naar Hollywood, waar hij werkte voor grote studio's, waaronder korte tijd voor Disney. Hij is tot lang na zijn dood van invloed gebleven op filmmakers, kunstenaars en ontwerpers.

Rond 18.00 - 18.30 vertrokken we weer naar de Achterhoek, na een interessante dag. Een glas wijn in de bus deed ons goed.

 

Met dank aan de geweldige organisatie.

Ria Vervoort

Klik hier voor de foto's.