Reizen 2019

Galerie

Bibliotheek

Zelhem

Burg Rijpstrastraat 4 | 7021CR Zelhem | Telefoon 0314 333445

Verslagen - reizen en excursies 2019

Zondag 6 januari 2019

 

Leonardo da Vinci in Haarlem en

Het Lightfestival in de Amsterdamse grachten

 

Traditiegetrouw bezoeken we in het begin van het Nieuwe Jaar een mooie tentoonstelling, ditmaal in Haarlem, in het Teylersmuseum. Deze unieke prenten van Leonardo da Vinci, o.a. uit het bezit van de Britse Koningin, tonen ons dat Leonardo een van de eerste kunstenaars was die zich bezighield met de uitdrukking van expressie en emoties van karakters. Zijn bijna wetenschappelijke zoektocht naar de verbeelding van emoties is de rode draad in de tentoonstelling.

 

Ook in Haarlem, kan het Frans Halsmuseum bezocht worden. Er is een mooie tentoonstelling waarbij de invloed van Frans Hals op de “modernen uit de 19de eeuw”, zoals Manet, Lieberman, van Gogh duidelijk gemaakt wordt. Zij vonden dat de vlotte penseelstreek van Hals zeer impressionistisch overkwam.

 

Tot slot zullen wij in het begin van de avond, een tocht per privé-boot maken langs de lichtsculpturen van het Light Festival 2018 in Amsterdam. Internationale kunstenaars hebben de ontwerpen hiervoor gemaakt. Het moet een zeer bijzondere ervaring zijn, die wij niet willen missen!

 

We besluiten deze dag met een gezamenlijke maaltijd in een goed restaurant.

 

We reizen per luxe bus van De Betuwe Expres.

De trip kan doorgaan bij deelname van 30 personen en we kunnen max. 50 personen meenemen.

Deelname geschiedt in volgorde van aanmelding.

U kunt zich opgeven bij het secretariaat voor 1 december 2018 t.n.v. Helga de Boer: deboerzelhem@planet.nl

 

Programma

9.00 uur - vertrek Zelhem

9.15 uur - vertrek Doetinchem, parkeerplaats hockeyclub bij de

brandweerkazerne

9.45 uur - vertrek Arnhem, carpoolplaats A12 bij Postiljonmotel

12.00 - 16.15 uur Haarlem, Teylersmuseum/Frans Halsmuseum

17.00 - 18.15 uur rondvaart Amsterdamse grachten

19.15 uur - 21.00 uur diner

22.00 uur - Arnhem

22.30 uur - Doetinchem

22.45 uur - Zelhem!!!

We hopen: moe maar voldaan en…. 7 jan. uitslapen.

 

De prijs voor deze excursie bedraagt € 90,- met Museumkaart en

€ 117,- zonder Museumkaart. U krijgt hiervoor: combiticket voor

2 musea, busreis, lighttour door de Amsterdamse grachten en een verrassend diner.

3 tot 8 mei 2019

 

Reis naar Portugal, Lissabon en Coïmbra

 

 

 

 

 

 

 

 

 

We beginnen onze reis met een bezoek aan de oude hoofdstad Coimbra, prachtig op een heuvel gelegen aan de rivier de Mondego. De stad werd al door de Romeinen genoemd!

We blijven hier twee nachten en hebben ruimschoots de gelegenheid om een bezoek te brengen aan de universiteit, die in de 13de eeuw gesticht is, gehuisvest in het koninklijk paleis en toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst van de Unesco.

We zien daar o.a. de Capela de São Miguel met een indrukwekkend barokorgel en de prachtige rijk gedecoreerde Biblioteca Joanina die al dateert uit de vroege 18de eeuw. We maken ook een stadswandeling en bezoeken dan o.a. het Santa Cruz klooster met de graftombe van de eerste koning van Portugal en de mooiste romaanse Kathedraal Sé Velha uit de 11 de eeuw.

 

De bus brengt ons dan naar Lissabon waar wij starten met een rondrit. Wij bezoeken o.a. het Expo-terrein van de wereldtentoonstelling van 1998. Ook hier heeft Calatrava zijn sporen achtergelaten. Het station aldaar is van zijn hand.

We logeren vier nachten in een centraal gelegen hotel in de wijk Baixa.

We zullen de schilderachtige wijk Alfama te voet verkennen. Natuurlijk staan er diverse musea op ons programma, o.a. het beroemde Culbenkian Museum, met de uitzonderlijk fraaie Lalique collectie juwelen, het Museu Collecgiao Berardo met topwerken van de moderne kunst, het Museu de Arte, Arquitetura et Tecnologica. Het Mosteiro dos Jeronimos in de wijk Belem met de iconische toren van Belem aan de Taag, ook een must.

Onze traditionele buitendag voert ons naar de Atlantische kust naar het vroegere buitenverblijf van de van de koninklijke families, naar Sintra.

 

In ons archief vindt u foto's van onze reizen.

Klik hier om het betreffende fotoalbum te openen.