2020 Reis en Exursies

Overzicht reis en excursies 2020

6 - 10 oktober 2020

Reis naar Weimar en Dessau

Dit jaar gaat onze reis naar Weimar en Dessau, en zij staat geheel in het teken van het Bauhaus! Onze reis zal inhoudelijk begeleid worden door Drs.Iris Maalderink-Besselink.

Het Bauhaus was een opleidingscentrum, in 1919 in Weimar opgericht door architect Walter Gropius, waar werd onderwezen in architectuur en toegepaste kunsten. Het stond onder invloed van de Nederlandse kunstenaarsgroep De Stijl. Het ideaal was de eenheid van alle kunsten binnen het toepassingsgebied van de architectuur. Daarom werden ook schilder-en beeldhouwkunst, weven en fotografie in het lesprogramma opgenomen. Bauhaus heeft grote invloed gehad op de wereldwijde ontwikkeling van vormgeving, architectuur en het onderwijs daarin.

We zullen 3 nachten in Weimar logeren en 1 nacht in Dessau.

We reizen met een luxe touringcar. Op de heenreis maken wij een stop bij de Fagus-fabriek, een van de sleutelwerken van de moderne architectuur en ontworpen door Walter Gropius.

Dag 2: In Weimar beginnen wij met een historische wandeling door de sfeervolle binnenstad. Wij zullen er verder een bezoek brengen aan het Neues Museum, met de tentoonstelling ‘Van de Velde, Nietsche und die Moderne um 1900’ waarmee we een goede inleiding krijgen op de beginperiode van het Bauhaus. Verder bezoeken we het hoofdgebouw van de Bauhaus-Universiteit, ontworpen door Henri v.d. Velde. Een rondwandeling met gids langs o.a. het kantoor van Gropius besluit deze dag.

Dag 3: Wij bezoeken het Bauhausmuseum, gevestigd in een bijzonder architectonisch bouwwerk. Haus am Horn en Haus Hohe Pappeln, privéwoning van Henri van der Velde zijn onze volgende doelen. De middag zal gedeeltelijk vrij te besteden zijn. Het Goethehuis kan bezocht worden.

Dag 4: In Dessau liet Gropius een nieuw hoofdgebouw plaatsen dat geheel volgens de idealen van zijn school werd gebouwd. De middag is voor het nieuwe Bauhausmuseum dat de op-een-na-grootste Bauhauscollectie ter wereld bezit. De Meisterhäuser staan op ons programma voor de middag.

Dag 5: gaan we via de wijk Törten weer naar Nederland.

Opleidingscentrum Bauhaus, Weimar

Bauhaus, Dessau, Walter Gropius

Theater costums Bauhaus

Goethe en Schiller

Overzicht excursies 2020

23 Oktober 2020

Bezoek beeldentuin Kröller-Müller Museum

'Op zoek naar verborgen sculpturen'

Iedereen kent natuurlijk de beeldentuin van het Kröller-Müller Museum. Deze keer is er een rondleiding langs de onbekendere werken in de tuin: de verborgen sculpturen in de Rododendronkamers, beelden verscholen in het bos en werken waar de meeste bezoekers overheen kijken.

Wij doen dit geheel volgens de geldende regels van het Museum: groepjes van 8 personen, die een uur door Iris rondgeleid worden.

Afhankelijk van het aantal deelnemers zullen er 2 of 3 groepjes gevormd worden.

De eerste groep vertrekt om 11.00 uur vanuit de hal van het museum. Een tweede groepje zou om 13.00 uur kunnen starten. Daarna bent U vrij om zelf rond te kijken.

U dient op eigen gelegenheid en op eigen kosten naar het museum te komen.

Voor Vrienden van de Galerie is de rondleiding van Iris is gratis.

Graag opgeven voor 18 oktober bij het secretariaat.

Bezoek beeldentuin 'De Hulenhof' in Zelhem

12 januari 2020

Wassenaar: Museum Voorlinden met Louise Bourgeois

Den Haag: Kunstmuseum, de waterlelies van Monet!

Vrienden van de Galerie, het nieuwe jaar luiden wij in met een bezoek aan 2 prachtige exposities. Louise Bourgeois, bekend van haar reuze spinnen, heeft een overzichtstentoonstelling in het museum Voorlinden. Louise Bourgeois wordt tegenwoordig gezien als een icoon van de late twintigste-eeuwse kunst, die persoonlijke verhalen en psychologische inzichten combineerde met buitengewone artistieke vernieuwingen.

In het Kunstmuseum, voorheen Gemeentemuseum, zijn in een groot eerbetoon aan de schilder van de beroemde waterlelies, wel 40 topstukken van Monet bijeen gebracht. Het moet een oase van kleur zijn!

In beide musea is het mogelijk aan een rondleiding deel te nemen.

Louise Bourgeois

Monet