Reizen en excursies 2016

Galerie

Bibliotheek

Zelhem

Burg Rijpstrastraat 4 | 7021CR Zelhem | Telefoon 0314 333445

Verslagen - reizen en excursies 2016

14 en 15 oktober 2016

Excursie naar het hoge Noorden!


Op vrijdag 14 oktober beginnen we onze busreis en onze  eerste stop zal zijn in Eelde waar we  het beeldschone museum annex tuin De Buitenplaats zullen bezoeken met het daarbij behorende Nijsinghuis. We kunnen onze lunch in de tuin gebruiken. Dan rijden we verder naar de stad Groningen waar we zullen overnachten in Hotel New Hampshire Wij maken er een kleine stadswandeling voor de liefhebbers.


Op zaterdag 15 oktober zal drs. Saskia van Lier ons meenemen langs de mooiste Kerken van Oost-Groningen.

Nergens in Nederland zijn zoveel kerkschilderingen te vinden als in Groningen. Van de onbevlekte ontvangenis tot Maria tenhemel-opneming en van zondeval tot laatste oordeel. Hele heilshistorische reeksen en heiligenverhalen zijn prachtig bewaard. Wat betreft de schilderingen telt Groningen op Europees niveau zelfs mee. 

Een wandeling over de kerkhoven doet velen gniffelen. De lijkdichten zijn er van een nuchterheid die weinig gevonden wordt. De symboliek is rijk op de vroeg 20ste eeuwse zerken. Er fladderen vlinders langs geknakte bloemen. Zeisen en fakkels kruisen elkaar en de klimop omrandt de sterfdata. Voor meer info zie onze website, onder excursies

In ons archief vindt u foto's van onze reizen.

Klik hier om het betreffende fotoalbum te openen.

Pladondschildering St. Sebastiaan Kerk Bierum
Kerk Bierum
Plafondschildering kerk Loppersum
Plafondschildering kerk Loppersum
Museum buitenplaats Eelde
Museum buitenplaats Eelde

Zondag 24 April 2016

Jheronimus  Boschtentoonstelling

   

Wij zijn blij dat wij kaarten hebben kunnen krijgen voor deze groten tentoonstelling waar 17 van de 24 schilderijen en 19 van de 20 tekeningen van het totale oeuvre van Jheronimus Bosch te zien zijn.

De schilder bij ons allen bekend om zijn fantasievolle schilderijen over de hemel, de hel en het gewone leven. We kunnen ze nu in het echt bekijken: de mensen met trechters op hun hoofd, de geheimzinnige uilen, de duiveltjes die de mensen bestoken en hun lot bepalen.


We zullen niet alleen de tentoonstelling bekijken maar ook de stad Den Bosch vanaf het  water met een boottocht. We starten met een kleine rondwandeling die ons natuurlijk brengt bij de prachtige St. Janskathedraal, hoogtepunt van de Brabantse gotiek. De kathedraal  is een bouwwerk dat volstrekt uniek is in de Nederlandse kerkelijke architectuur.

De heilige Christoforus

Zondag 10 januari 2016

Munch : Van Gogh

 

Wij luiden het nieuwe jaar in met een bezoek aan de spraakmakende tentoonstelling in Amsterdam in het Van Goghmuseum.

In 'Munch : Van Gogh' staan de parallellen tussen twee iconische kunstenaars centraal. Hun visies op leven en kunst zijn nauw aan elkaar verwant, ondanks dat ze elkaar nooit hebben ontmoet. Hun werk is kleurrijk, intens, expressief en radicaal. Hun levens hebben opvallend veel raakvlakken.

 

In de middag hebben wij een keuze programma voor u: u kunt kiezen voor:

  1. een bezoek aan de Joan Miro-tentoonstelling in het Cobramuseum in Amstelveen. Een unieke tentoonstelling met ruim 100 werken van de Spaanse schilder of:
  2. een bezoek aan het net  gerenoveerde museum “Ons‘ Lieve Heer op Solder” Aan de Oudezijds Voorburgwal bevindt zich het op een na oudste museum van Amsterdam: Museum Ons’ Lieve Heer op Solder. Wij gaan er op ontdekking in een zeldzaam goed bewaard grachtenhuis uit de Gouden Eeuw. Smalle gangen en trappen leiden naar historisch ingerichte woonvertrekken, keukens en bedstedes, om te eindigen in wat letterlijk het hoogtepunt is van het museum: een complete kerk op zolder.