Reizen en excursies 2017

Galerie

Bibliotheek

Zelhem

Burg Rijpstrastraat 4 | 7021CR Zelhem | Telefoon 0314 333445

Verslagen - reizen en excursies 2017

8 januari 2017

Excursie naar museum Voorlinden


We gaan het prachtige nieuwe museum Voorlinden in Wassenaar bekijken. Het museum, gebouwd door  Kraaijvanger Architects, herbergt de museale collectie van de zakenman en verzamelaar Joop van Caldenborgh. Hiermee gaat een wens in vervulling: kunst, architectuur en natuur in een harmonieus geheel. Het museum opent met een eerbetoon aan de Amerikaanse kunstenaar Ellsworth Kelly, die kleur een vorm geeft.

 

Als opmaat naar deze expositie bezoeken we het Museum Beelden aan Zee waar de sculpturen en de keramiek van Pablo Picasso te zien zijn. In deze tentoonstelling worden unieke exemplaren getoond uit de beste museale en particuliere collecties van Europa. Sommige werken zijn nog nooit op Nederlandse bodem te zien geweest.

Dinsdag 18 juli 2017

Fietstocht in en rondom Munster


2017 is het jaar van de Documenta in Kassel, een 5-jaarlijkse tentoonstelling die een breed beeld geeft van de stand van de Beeldende kunst op dit moment. Dat kan heel interessant zijn.

Gelijktijdig is er in Münster, echter slechts 1x in de 10 jaar, een beeldenroute met de nieuwste sculpturen, een uiterst aantrekkelijk alternatief. Wij kiezen hiervoor!


Wij hebben een fietstocht gepland waarbij we eerst 2 uur fietsen met een gids langs de nieuwste sculpturen. In de middag gaan we dan zonder gids fietsen langs de sculpturen uit eerdere jaren: 1977, 1987, 1997, 2007 van o.a. Bruce Nauman, Giuseppe Penone, Daniel Buren, Thomas Schùtte, Richard Serra. Münster is een aantrekkelijke stad met een prachtige omgeving waar het mooi fietsen is!

11-09-2017 t/m 16-09-2017

Reis naar Wenen


Wenen de stad van de Wiener Secession, (Jugendstil) maar ook de hoofdstad van het Habsburgse Rijk. Vele musea, kerken en paleizen staan ons te wachten en dat alles in een fraaie omlijsting van parken en vijvers. Hieronder volgt een beknopt overzicht van wat wij allemaal van plan zijn te gaan zien. Het uitgebreide dagprogramma kunt U aanvragen bij het secretariaat.


Dag 1, vliegreis naar Wenen vanaf Amsterdam. We bezoeken direct die middag al het  Leopoldmuseum. Dit museum huisvest een uniek overzicht van het Oostenrijks Expressionisme, waaronder de grootste Egon Schiele collectie ter wereld.

Dag 2, Stadswandeling o.l.v. een lokale gids. We lopen door de oude stad en zien o.a. de Stephansdom, het symbool van de stad en van het Habsburgse Rijk, het Anker Uhr waar elk uur een beeld  naar voren stapt dat een periode uit de Weense geschiedenis symboliseert.

In de middag gaan we terug naar  het Museum Quartier en bezoeken het Museum voor Moderne Kunst dat een groot deel van de collectie  hedendaagse kunst van het echtpaar Ludwig bezit, waaronder werken van Picasso, Warhol en Lichtenstein.

Dag 3,bezoek aan het paleis Belvedere, gebouwd voor prins Eugen von Savoye, een geliefde generaal. We zien hier de indrukwekkende Marmerzaal en de Sala Terrena, een van de mooiste barokke ontvangstzalen. Tegenwoordig herbergt het Obereres Belvedere  ook een uitgebreide kunstcollectie Hier zien wij o.a. De beroemde Kus en Judith I van Gustav Klimt.

Na een wandeling door de prachtige paleistuin bekijken we op de Karlsplatz de mooiste barokke kerk van de stad, de Karlskirche. Per glazen lift bereiken we de koepel om de schilderingen van Michel Rottmeyr te bewonderen. Tot slot een bezoek aan het Secessionsgebouw. Waar we de bekende Beethovenfries van Klimt te zien is.

Dag 4, staat in het teken van de Architectuur. We gaan per bus langs markante gebouwen in en om de stad. We zien de kleurige speelse gebouwen van de architect Hundertwasser de Wienzeilerhäuser  van architect Otto Wagner. We krijgen een rondleiding in de bijzondere kerk van Wotruba die op het eerste gezicht op een groot abstract beeldhouwwerk lijkt.

In deze wijk vinden we ook de  Kirche am Steinhof  door Wagner ontworpen. Deze kerk met zijn glas-in-loodramen in tiffany-stijl is één van de belangrijkste vertegenwoordigers van de jugendstil in Wenen.

Dag 5, staat het beroemde Kunsthistorische Museum op het programma. Hier zien we de schatten van de Habsburgers, enthousiaste kunstliefhebbers die eeuwenlang optraden als beschermheren en verzamelaars. Door de wijdvertakte familiebanden, verspreid over Europa omvat de collectie werken van Vlaamse, Nederlandse, Duitse, Franse, Spaanse en Italiaanse meesters. Wij kunnen niet de hele collectie bekijken maar richten ons op enkele hoogtepunten en  belangrijke werken van o.a. Vermeer, Breugel en Velasquez.

Aansluitend nemen we een kijkje in het naastgelegen Natuurhistorisch Museum. Hier is de beroemde Venus van Willendorf te zien, een beeldje van 10 cm groot, dat ongeveer 25.000 jaar geleden in Oostenrijk is gevonden.

Facultatief voor diegenen die nog een fietstochtje willen maken:

We verkennen in de middag  het oosten van de stad per fiets. Een lokale gids leidt ons in max.3 uur door het Praterpark, langs de architectonische parels van de Nieuwe Universiteit

( Zaha Hadid ) en naar UNO-city het terrein van de VN.

Dag 6, Vanuit Amsterdam gaan we per bus weer terug naar de Achterhoek.


Gustav Klimt

Hundertwasser huis

Zondag 15 oktober 2017

Carel Willink in Kasteel Ruurlo


Op zondag 15 oktober kunnen we het kasteel Ruurlo bezoeken en een rondleiding krijgen van drs. Iris Maalderink.

Het kasteel is prachtig gerestaureerd, het park fraai heringericht en de collectie is heel mooi geëxposeerd!


In ons archief vindt u foto's van onze reizen.

Klik hier om het betreffende fotoalbum te openen.