Cursussen

Galerie

Bibliotheek

Zelhem

Burg Rijpstrastraat 4 | 7021CR Zelhem | Telefoon 0314 333445

Cursus kunstgeschiedenis

Eind januari begint er weer een nieuwe cursus kunstgeschiedenis in Zelhem. Deze lezingencyclus wordt gegeven door Iris Maalderink-Besselink in de bibliotheek van Zelhem, i.s.m. de Galerie Bibliotheek Zelhem. Iris Maalderink is kunsthistorica en werkt onder andere als rondleidster in het Kröller-Müller Museum, Museum MORE in Gorssel en in Kasteel Ruurlo, daarnaast geeft zij al ruim tien jaar cursussen kunstgeschiedenis. Deze cursussen zijn opgezet voor iedereen die geïnteresseerd is in kunst. Deze keer is het thema:

Vijf hedendaagse kunstenaars


De kunst van onze eigen tijd is heel divers. Kunstenaars hebben een heel scala aan mogelijkheden om hun ideeën vorm te geven. Steeds meer kunstenaars maken zowel foto’s, video, performances, landschapskunst, sculpturen, als installaties. Daarnaast kan er ook zomaar een schilderij in hun oeuvre worden opgenomen. Naast deze multidisciplinariteit vervagen ook de grenzen tussen kunst en niet-kunst, tussen westerse en niet-westerse beeldtradities.

In de nieuwe cursus kunstgeschiedenis wordt er daarom aandacht besteed aan kunstenaars van deze tijd. Elke avond zal er één kunstenaar centraal staan. De kunstenaars die besproken zullen worden zijn: Damien Hirst, Anish Kapoor, Roni Horn, Isa Genzken en Pierre Huyghe.


Damien Hirst is de kunstenaar die het werk For the love of God maakte: een platina schedel bezet met diamanten. Hij brak internationaal door met een installatie van een reuzenhaai in een glastank. Zijn werk wordt vaak als choquerend ervaren. De laatste jaren schildert de kunstenaar echter ook gewoon met olieverf op doek, onder andere grote gestipte composities.

De kunst van Anish Kapoor varieert van hoopjes pigment tot architecturale sculpturen. De waarneming en de ervaring staan centraal en in zijn werk combineert hij o.a. tegenstellingen als geometrisch-organisch, binnen-buiten, materieel en geestelijk, leegte en volume.

Roni Horn is bekend om de kleurige glassculpturen, waarbij het oppervlak haast vloeibaar lijkt. Ook wordt zij wereldwijd gewaardeerd om haar foto’s. Horn onderzoekt identiteit als iets wat niet direct vaststaat. Een terugkomende inspiratiebron in haar werk is IJsland.

Het vroegste werk van Isa Genzken bestaat uit minimalistische sculpturen, maar gedurende haar loopbaan als kunstenaar heeft ze altijd gestreefd naar totale vrijheid. Ze maakt sculpturen, installaties, films, video's, schilderijen, werk op papier, collages en foto’s waarbij de relatie met onze eigen tijd belangrijk is.

Het werk van de Franse kunstenaar Pierre Huyghe roept veel vragen op. Zo liep er een hond met een roze poot in zijn project voor de Documenta en trad de kunstenaar op als schepper door in Münster een oude ijsbaan om te vormen tot een nieuw landschap. In Nederland ontwierp hij een bijzondere tuin voor de beeldentuin van het Kröller-Müller Museum.


De cursussen worden gehouden op maandagochtend (aanvang 10.00 uur), woensdag- en donderdagavond (aanvang 20.00 uur) en duren ongeveer twee uur, inclusief een (koffie)pauze.

De vijf lezingen zijn verdeeld over tien weken.

De kosten bedragen € 60,- (voor “vrienden van de galerie” € 55,-).

Omdat de cursus zowel op de maandagochtend als op de woensdag- en donderdagavond gegeven wordt, is het mogelijk om incidenteel te wisselen.


Cursusdata:

  • Woensdagavond: 30-1, 13-2, 27-2, 13-3 en 27-3
  • Donderdagavond: 31-1, 14-2, 28-2, 14-3 en 28-3
  • Maandagochtend: 4-2, 18-2, 4-3, 18-3 en 1-4


Geïnteresseerden kunnen zich opgeven door te mailen naar: a.maalderink@hccnet.nl (Graag in de mail even doorgeven welke avond de voorkeur heeft.)

Telefonisch aanmelden kan ook:

Iris Maalderink-Besselink, tel. 0314-621744

Charley Toorop

Damien Hirst

Jan Mankes

Anish Kapoor

Roni Horn

Isa Genzken

Pierre Huyghe