Reizen 2019

Galerie

Bibliotheek

Zelhem

Burg Rijpstrastraat 4 | 7021CR Zelhem | Telefoon 0314 333445

Overzicht - reizen en excursies 2019

Zondag 6 januari 2019


Leonardo da Vinci in Haarlem en

Het Lightfestival in de Amsterdamse grachten

 


Traditiegetrouw bezoeken we in het begin van het Nieuwe Jaar een mooie tentoonstelling, ditmaal in Haarlem, in het Teylersmuseum. Deze unieke prenten van Leonardo da Vinci, o.a. uit het bezit van de Britse Koningin, tonen ons dat Leonardo een van de eerste kunstenaars was die zich bezighield met de uitdrukking van expressie en emoties van karakters. Zijn bijna wetenschappelijke zoektocht naar de verbeelding van emoties is de rode draad in de tentoonstelling.


Ook in Haarlem, kan het Frans Halsmuseum bezocht worden. Er is een mooie tentoonstelling waarbij de invloed van Frans Hals op de “modernen uit de 19de eeuw”, zoals Manet, Lieberman, van Gogh duidelijk gemaakt wordt. Zij vonden dat de vlotte penseelstreek van Hals zeer impressionistisch overkwam.


Tot slot zullen wij in het begin van de avond, een tocht per privé-boot maken langs de lichtsculpturen van het Light Festival 2018 in Amsterdam. Internationale kunstenaars hebben de ontwerpen hiervoor gemaakt.

Zondag 14 april


Hockney - Van Gogh: The Joy of Nature

Van Goghmuseum Amsterdam

 


Deze tentoonstelling willen wij niet missen: zo vrolijk, zo verrassend!


De wereldberoemde kunst van David Hockney (1937) is kleurrijk en intrigerend. Hockney haalt veel inspiratie uit de natuur, hij gebruikt felle kleuren en experimenteert met perspectief. Ook van Gogh hield zich hier mee bezig. Deze overeenkomsten zijn geen toeval. Vincent van Gogh was een grote bron van inspiratie voor David Hockney. Ontdek alle overeenkomsten tussen de twee grote kunstenaars in deze tentoonstelling.


Er is natuurlijk nog veel meer te zien in Amsterdam: Het Rijksmuseum toont in het Rembrandtjaar alle schilderijen, etsen en tekeningen uit haar eigen collectie! En dat zijn er heel wat!


Vertrek :

9.00 uur Zelhem, Stationsplein voor Cultureel centrum De Brink

9.15 uur Doetinchem, parkeerplaats bij de hockeyclub bij de brandweerkazerne

9.45 uur Arnhem, carpoolplaats A12 bij Postiljonmotel

11.15 uur start bezoek van Goghmuseum (met audiotour)

14.45 uur bezoek aan Rijksmuseum, Rembrandttentoonstelling

17.00 vertrek naar Arnhem waar we rond

18.15 uur aankomen.

18.45 aankomst Doetinchem


19.00 aankomst Zelhem

De prijs van deze excursie is: € 40,- voor vrienden met Museumkaart.

€ 80,- voor vrienden zonder Museumkaart.

Introducees betalen € 5,- extra.


De excursie gaat door bij minimaal 30 personen en er kunnen maximaal 50 personen mee.

Opgave voor 25 maart a.s. bij het secretariaat liefst per mail.

Bij annulering wordt altijd € 10,- in rekening gebracht.


Facultatief: Men kan zich opgeven voor het afsluitende diner bij de “Heeren van Wolfersveen” in Zelhem.

In ons archief vindt u foto's van onze reizen.

Klik hier om het betreffende fotoalbum te openen.

3 tot 8 mei 2019


Reis naar Portugal, Lissabon en Coïmbra


We beginnen onze reis met een bezoek aan de oude hoofdstad Coimbra, prachtig op een heuvel gelegen aan de rivier de Mondego. De stad werd al door de Romeinen genoemd!

We blijven hier twee nachten en hebben ruimschoots de gelegenheid om een bezoek te  brengen aan de universiteit, die in de 13de eeuw gesticht is,  gehuisvest in het koninklijk paleis en toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst van de Unesco.

We zien daar o.a. de Capela de São Miguel met een indrukwekkend barokorgel en de prachtige rijk gedecoreerde Biblioteca Joanina die al dateert uit de vroege 18de eeuw. We maken ook een stadswandeling en bezoeken dan o.a. het Santa Cruz klooster met de graftombe van de eerste koning van Portugal en de mooiste romaanse Kathedraal Sé Velha uit de 11 de eeuw.


De bus brengt ons dan naar Lissabon waar wij starten met een rondrit. Wij bezoeken o.a. het Expo-terrein van de wereldtentoonstelling van 1998. Ook hier heeft Calatrava zijn sporen achtergelaten. Het station aldaar is van zijn hand.

We logeren vier nachten  in een  centraal gelegen hotel in de wijk Baixa.

We zullen de schilderachtige wijk Alfama te voet verkennen. Natuurlijk staan er diverse musea op ons programma, o.a. het beroemde Culbenkian Museum, met de uitzonderlijk fraaie Lalique collectie juwelen, het Museu Collecgiao Berardo met topwerken van de moderne kunst, het Museu de Arte, Arquitetura et Tecnologica. Het Mosteiro dos Jeronimos in de wijk Belem met de iconische toren van Belem aan de Taag, ook een must.

Onze traditionele buitendag voert ons naar de Atlantische kust naar het vroegere buitenverblijf van de van de koninklijke families, naar Sintra.