Jacobus Bakkers


Jacobus Bakkers

12-03-2022 t/m 14-05-2022


Ter ere van de in april 2020 overleden kunstenaar en vriend van de Galerie, Jacobus Bakkers, is een overzicht van zijn werk te zien. Een aantal van zijn mooie beelden was hier eerder tentoongesteld, maar zijn overige werk is voor ons verrassend nieuw.

De Schilder Jacobus Bakkers

Jacobus kwam in aanraking met kunst van huis uit. Hij is opgegroeid in Wassenaar. Zijn beide ouders hadden de Academie voor beeldende kunsten gedaan. Jacobus was in zijn jonge jaren al lid van Ars Aemula Naturae. (‘de kunst wedijvert met de natuur’), de oudste vereniging van

beeldend kunstenaars van Nederland.


Jacobus was een veelzijdig schilder die allerlei stijlen heeft beproefd. In zijn vroege werk schildert hij realistisch, waarbij hij elementen toevoegt of de werkelijkheid vervormt, zodat het

surrealistisch of magisch realistisch wordt. Hier laat hij zijn feilloze techniek en precisie zien, bijvoorbeeld in het oud Griekse Nikè tempeltje op de Acropolis waarbij hij de pilaren vervangt door bierflesjes. Later wordt zijn stijl losser.

Hij schildert een Amsterdams stadgezicht in de stijl van de Hollandse impressionisten a la Breitner. Maar hij schildert ook expressionistisch zoals zijn prachtige zelfportret dat afgebeeld is op de uitnodiging voor deze tentoonstelling. Hij zet zichzelf neer in scherpe contouren van harde roden en blauwen met een getormenteerde indringende blik. In een ander zelfportret beeldt hij zichzelf levensgroot af met röntgenfoto’s van hersenen, hiernaast te zien. ‘Dokters zijn gemankeerde kunstenaars’ zei hij wel. Medische thema’s komen in meer van zijn schilderijen terug. Evenals vanitassymbolen in de vorm van schedels. 


Een ander thema waardoor zijn werk sterk is beïnvloed is Afrika en Afrikaanse kunst. Hij heeft 5 jaar in Kenia gewoond, waar ook 2 van zijn kinderen zijn geboren. Zijn hele leven is Jacobus met zijn hart in Afrika gebleven. Dat is terug te zien in zijn schilderijen van Afrikaanse mensen en ook in zijn foto’s waarvan er hier een paar hangen. Vaak verwerkt hij Afrikaanse beelden of animistische symbolen in zijn schilderijen. De Dogonhuizen in Mali inspireerden hem door hun abstractie, waarbij de huizen als het ware een honingraad vormen. 

Jacobus schilderde in olieverf en acryl vooral op paneel of gewoon op stukken underlayment die hij afgezaagd had. Dit leent zich ook tot verder experimenteren in de stijl van de art de povera, door jute zakken te verwerken in een schilderij. Jacobus was veelzijdig. 


In de vitrines vindt u voorbeelden van zijn tekeningen en etsen. Hij was zelf een groot liefhebber van etsen en had een grote verzameling waaronder enkele van Rembrandt. Naast al zijn interesses had Jacobus ook een sterke band met zijn 4 dochters (Mayenne, Narasha, Alette, Ellemieke) die hij in een 4-luik portretteerde. Afgebeeld zoals hij ze zag met scherpe schaduwen en waarbij ieder letterlijk een eigen kleur bekent: blauw, oranje, rood en groen. Gaat u zelf kijken naar dit fascinerende werk van Jacobus. De opbrengsten van zijn werk gaan naar het Peter Manschotfonds voor Family Medicine en Primary Care in Afrika. 

Frank Letterie over Jacobus Bakkers:

"Toen ik bij Jacob Bakkers deelnam aan modeltekenen in zijn atelier heb ik zijn beelden voor het eerst gezien. Het was een aangename verrassing! Het zal U natuurlijk opgevallen zijn dat zijn langdurig verblijf jn Afrika een bron van inspiratie is geweest.Ook zijn andere werk bijvoorbeeld de foto’s getuigen hiervan.


Mijn opvatting over beeldhouwen is dat je bij boetseren een andere instelling nodig hebt 

ais bij het werken in steen. Bij werken in klei of boetseerwas kun je het creatieve proces sturen door spontane veranderingen, plotseling geïnspireerde ingrepen en zo nieuwe kansen scheppend. Een avontuurlijke werkwijze.


Bij beeldhouwen in steen is een meer beschouwelijke instelling nodig waarmee

geduldig naar het eindresultaat gewerkt wordt. Met die laatste manier van werken zijn een paar portretten te zien door Jacob gemaakt zoals de marmeren vrouwenkop (bij de ingang)en vooral de kubistische mannenkop die bij de kleine beeldjes staat.En die geheel uit een blok gedacht is. Ook de mooie vrouwentors in marmer is met die instelling gecreëerd.

Maar dat geldt niet voor zijn andere beelden. Door verschillende steensoorten en zelfs hout te gebruiken in één beeld en steeds andere composities te bedenken is het resultaat verrassend en ook avontuurlijk.Ook is te te zien in twee bijzondere vrouwen borstbeelden waar door gebruik van anders gekleurde steen haar en kleding gesuggereerd worden.


Het avontuurlijke geldt zeker als hij aan het stapelen gaat. Met verschillend gevormde en gekleurde stenen worden mooie abstracte beelden gemaakt. Ook humor is hem niet vreemd. Heel geestig zijn de koppen op een onderstuk in fantasie uniform met een soort steken als hoofddeksel. Hier is de Afrikaanse invloed duidelijk.

  

Verder wil ik Uw aandacht vragen voor het kleine werk. Vooral voor het fantasierijke

abstracte beeldje met een sprookjesachtige uitstraling. De geboetseerde vrouwenbeeldjes inde vitrine zijn modelstudies naar de natuur. Verder schetsjes voor een eventueel meerminnen beeld. Het zijn geen studies voor  zijn andere werk. Ze vallen buiten het kader van de rijke en avontuurlijke verzameling van beelden die hier geëxposeerd worden.


Een expositie die zeer de moeite waard is. Waar te genieten valt van de artistieke uitingen van een veelzijdig man en kunstenaar. Een uitstekende keuze van de galerie en ik wens ze succes 

en veel bezoek."