Reis en excursies 2024Galeriereis naar Noord Frankrijk, waar de mooiste musea te zien zijn

Van 7-5-2024 tot 11-5-2024


Meestal razen we op weg naar Parijs of het Zuiden van Frankrijk door het Noorden.

Dat is heel jammer want er zijn interessante steden met schitterende musea en adembenemende architectuur te zien.

 

Hier volgt in het kort het programma dat wij in samenwerking met Labrys aanbieden:

Wij verblijven gedurende de reis in de oude stad Arras (Atrecht) in het prachtige 4* Mercure hotel, dat het uitgangspunt zal zijn voor bezoeken  aan Lille, Duinkerke, Lenz, en Le Cateau-Cambresis.


Het programma zal er ongeveer zo uitzien :

Op de heenweg maken we een stop in Roubaix voor een bezoek aan het fraaie Musée La Piscine. In het prachtige decor van een art-deco-zwembad, is schilder-en beeldhouwkunst uit de 19de en 20ste eeuw te zien, naast keramiek, textiel en design.

De villa Cavrois uit 1930 geeft een fraai voorbeeld van modernisme in de architectuur.

‘s avonds gezamenlijk diner in ons hotel.

 

Dag 2 Lille: daar is veel te zien en we kiezen voor het imposante Museum voor Schone Kunsten, dat na het Louvre in Parijs het museum met de grootste collectie 17de en 18de eeuwse kunst is. We bekijken er werken van o.a. Rubens, Goya, Delacroix en Manet. We maken ook een stadswandeling door het fraaie historische centrum en per bus zullen we de moderne architectuur van het economische hart van de stad bekijken, waaronder de futuristische torens van Rem Koolhaas.


Dag 3 Duinkerke: staat in het teken van de naoorlogse kunst. De periode 1950-80 is in het LAAC vertegenwoordigd met popart en nouveau réalisme. Bijna aan zee liggend bevindt zich een grote beeldentuin en in een omgebouwde scheepshangar is ruimte voor kunst op groot formaat. Op de terugweg krijgen we een rondleiding in het Maison du Marais in de moeraslanden van Saint-Omer en maken er een rondvaart in traditionele houten bootjes.

 

Dag 4 Le Cateau-Cambresis: is de geboorteplaats van Matisse en we bekijken het aan hem gewijde museum met een prachtige collectie werken van hem en aanverwante kunstenaars. Terug in Arras maken we een stadswandeling door het historische centrum met enkele fraaie pleinen en een majestueus Belfort.

De stad liep enorme schade op tijdens WOI toen in deze streken zware gevechten plaats vonden. Onder de stad ontdekken we de boves, een uitgebreid netwerk van deels eeuwenoude tunnels die werden uitgebreid door de Commonwealth-soldaten tijdens de oorlog. Er was toen een hospitaal in gevestigd.

Gezamenlijk afscheidsdiner in een lokaal restaurant.

 

Dag 5 bezoeken we de dependance van het Louvre in Lens:  Midden in het voormalige mijngebied – met de hoogste steenkoolbergen van Europa – bouwde het Japanse architectenbureau SANAA een nieuw museum. De Galerie du Temps in het Louvre biedt een overzicht van kunst van 3.500 vóór Christus tot halverwege de 19de eeuw.

Na dit bezoek rijden we terug naar de Achterhoek.

 

De reis zal kunsthistorisch begeleid worden door Drs. Heleen Niele.

 

(U kunt zich niet meer inschrijven voor deze reis)


Excursie 'kunst parallel aan de natuur'

Insel Hombroich bij Neuss       

Excursie voor Vrienden van de Galerie


1 September 2024


Het museum Insel Hombroich ligt niet ver van Düsseldorf. Het is niet echt een eiland maar een landschapspark en omvat het Museum Insel Hombroich, het Raketenstation en het Kirkeby veld.

 

Het Museumpark is 23 ha. groot en er staan 10 paviljoens, ontworpen door de beeldhouwer Erwin Heerich, waarvan er 8 als tentoonstellingsruimte worden gebruikt. Samen met een aantal beelden, geven zij het landschap het karakter van een openluchtmuseum.

Wij krijgen een rondleiding in de museumgebouwen van Insel Hombroich.

 

Er is veel kunst te bewonderen. Belangrijk is de moderne kunst uit Europa met onder andere: Hans Arp, Constantin Brancusi, Marcel Breuer, Alexander Calder, Paul Cézanne, Eduardo Chillida, Lovis Corinth, Jean Fautrier, Alberto Giacometti, Yves Klein, Gustav Klimt, Henri Matisse, Francis Picabia, Rembrandt, Gerrit Rietveld, Medardo Rosso, Kurt Schwitters en Bart van der Leck.

 

Wij herinneren ons nog hoe wij met de Vrienden van de Galerie in 2007 genoten van kunst en natuur, die daar zo harmonieus samengaan. Sindsdien is er veel veranderd. Er zijn veel sculpturen bij gekomen.

 

Wij krijgen een rondleiding in de museumgebouwen van Insel Hombroich. Wij zullen daar ook lunchen in een zeer bijzondere omgeving.

 

Aanmelden kan voor 20 mei a.s. per mail aan Helga de Boer: deboerzelhem@planet.nlOverzicht - reizen en excursies 2024


14 januari 2024


Excursie naar het Depot in Rotterdam en Anselm Kiefer in Museum Voorlinden


Het eerste museale kunstdepot waar het publiek mag kijken is het Depot van het Museum Boijmans Van Beuningen in het Museumpark, ontworpen door architectenbureau MVRDV.

Wij zullen dit mooie gebouw met de spiegelende buitenkant ook van binnen gaan bekijken, met  een rondleiding.

 

Daarna gaan we naar Wassenaar naar het Museum Voorlinden om de tentoonstelling van de wereldberoemde Duitse kunstenaar Anselm Kiefer te zien: “ Bilderstreit”

Hij is een kunstenaar met oneindig veel interesses en dat vind je terug in zijn zeer gelaagde werk. Daarin verweeft hij Germaanse mythologie, geschiedenis, poëzie, literatuur en filosofie. Hij gebruikt onconventionele materialen zoals o.a. goud, stro, lood, olieverf.

Hij stelt zijn werken ook bloot aan de elementen, steekt ze in brand, voegt elementen toe of beitelt eerder aangebrachte lagen weg. Ook hier krijgen we een rondleiding.