Cursus kunstgeschiedenis

Cursus kunstgeschiedenis - Voorjaar 2023

Het futurisme


Begin twintigste eeuw vormde zich in Italië een groep kunstenaars die met hun kunst de wereld wilde moderniseren. Snelheid, beweging, nieuwe technologie en de stedelijke samenleving staan centraal. Om die nieuwe wereld te kunnen vormgeven hielden de futuristen zich niet alleen bezig met schilderkunst en sculptuur, maar ook met design, film en fotografie, architectuur, theater en literatuur.

Tegen welke achtergrond ontstond dit futurisme? Hoe ontwikkelde het zich in de loop der jaren? In de cursus staat het Italiaanse futurisme centraal, maar er zal ook aandacht zijn voor verbanden met andere avant-garde bewegingen uit die tijd (Russisch futurisme, De Stijl, Het Bauhaus).

Aan het einde van de cursus is er facultatief nog de mogelijkheid om deel te nemen aan een rondleiding in het Kröller-Müller Museum. Hier is vanaf mei de tentoonstelling Het futurisme & Europa te zien.

Docent cursus kunstgeschiedenis


Drs. Iris Maaldrink-BesselinkCursus kunstgeschiedenis - Oktober 2022

Fernand Léger en het Kubisme


In de jaren voor de eerste wereldoorlog ontwikkelt zich een nieuwe schilderstijl die het Kubisme wordt genoemd. Pablo Picasso en George Braque houden zich onder andere bezig met de vraag hoe je driedimensionale objecten zonder hulp van perspectief op een tweedimensionaal vlak kan weergeven. Maar ook andere kunstenaars gaan experimenteren met een nieuwe weergave van de wereld om hen heen. Fernand Léger staat in deze periode aan het begin van zijn kunstcarrière en hij wordt er duidelijk door beïnvloed. Zijn interpretatie van het Kubisme wordt in die tijd wel het Tubisme genoemd (door de buisvormen die in zijn werken verschijnen).


In deze cursus zal Fernand Léger centraal staan. We bespreken het Kubisme: het ontstaan en de ontwikkeling van de stroming, het verschil tussen de galeriekubisten en de salonkubisten. Hoe verhoudt Fernand Léger zich tot het Kubisme? Wat gebeurt er met de kubistische stijl na de eerste wereldoorlog? Is deze verandering ook bij Léger te zien?

Het oeuvre van Fernand Léger staat centraal, maar ook werk van andere kunstenaars zal aan bod komen: onder meer Robert Delaunay, Albert Gleizes en Jean Metzinger.