20-11-2021 t/m 15-01-2022
De Galerie Bibliotheek Zelhem viert dit jaar het 50-jarig jubileum.
Het bijzondere aan deze tentoonstelling is dat de vijftien deelnemende kunstenaars allen een werk hebben gemaakt, speciaal voor deze expositie met als thema: de galerie, Zelhem of de Achterhoek.
Het zijn kunstenaars waar de Galerie in de loop der jaren een speciale band mee heeft opgebouwd. Die keuze was voor het bestuur een moeilijke, omdat er in al die jaren vele honderden kunstenaars te gast waren in de galerie, gevestigd boven de de bibliotheek in Zelhem. Internationaal of nationaal bekende kunstenaars, maar ook veel schilders, keramisten, ontwerpers en sieraadontwerpers uit de Achterhoek. Naast het speciaal gemaakte werk, laten zij uiteraard ook ander werk zien.
Klik op een foto voor een grotere weergave
Peggy Bannenberg
Peggy is opgeleid aan de Vakschool Schoonhoven en aan de Gerrit Rietveldacademie. Sindsdien is zij zelfstandig ontwerper van kunstwerken in eigenbeheer. Zo maakt zij sieraden voor galeries, musea ententoonstellingen. Vanaf 2009 is zij haar ontwerpen voor de 3D-print techniek gaan maken. Deze werkwijze sluit heel goed aan bij haar doel om sieraden te maken die voor iedereen draagbaar en betaalbaar zijn. “Er is niets leukers dan je sieraden in het wild tegen tekomen”. Haar 3D-sieraden ontwerpt zij op haar laptop. Als het ontwerpproces uiteindelijk klaar is, wordt er door haar een prototype van geprint op haar eigen 3D-printer. Daarna stuurt zij het ontwerp naar een professioneel printlab. Haast alle materialen kunnen tegenwoordig met de 3D-printer gemaakt worden, zoals polyamide, zilver, messing, staal en titanium. Denieuwe techniek en het nieuwe materiaal levert ook nieuwe mogelijkheden op zoals bijvoorbeeld de flexibiliteit van het sterke polyamide, dat te zien is in haar kleurrijke armbanden.
Speciaal voor Zelhem heeft Peggy Bannenberg een heel bijzonder transparant object gemaakt, dat alssieraad te dragen is als een hanger, maar dat bv. ook als object voor het raam gehangen kan worden: het is de platte- grond van Zelhem met een diamant in het centrum …. de galerie die 50 jaar bestaat.
Ineke Hans
Als je denkt aan design uit Nederland, denk je ook aan de in Zelhem geboren ontwerper Ineke Hans. Ineke ontwerpt producten, maar houdt zich ook bezig met projecten op het gebied van ruimtelijke ordening en architectuur. Haar ontwerpen zijn een zoektocht naar de psychologische roots van producten. Ze speelt met de interactie tussen mensen, objecten en ruimte. Zij wordt gewaardeerd om haar nuchtere manier van ontwerpen, waarbij detail, functie en helderheid centraal staan. Haar leraar handvaardigheid en kunstgeschiedenis op de middelbare school in Doetinchem, Jan de Visser, heeft haar zo geïnspireerd dat zij naar de kunstacademie in Arnhem ging, afdeling 3D Design. Een vervolgopleiding deed zij aan het Royal College of Art in Londen, waar zij haar MA Furniture Design haalde. Zij had een eigen ontwerpplek in Londen en sinds 1998 haar eigen ontwerp studio in Arnhem en in 2019 opende zij een kleine studio in Berlijn. Ineke maakte voor grote nationale en internationale fabrikanten ontwerpen zoals voor Habitat, Royal VBK, Ahrend, Arco, Iittala en Capellini. Zij was gasthoogleraar design aan de universiteit van Kassel, deed internationale projecten Product Design in Londen en is nu Professor ”Design andSocial Context” aan de universiteit der Kunsten in Berlijn. Haar werk is opgenomen in de collecties van vele musea zoals Stedelijk Museum Amsterdam, Boymans van Beuningen Rotterdam, Victoria en Albert museum Londen, musea in Parijs en Chigago. De eenvoud van het boerenleven dat zij hier in de Achterhoek leerde kennen heeft invloed gehad op haar werk. Haar design kunst is herkenbaar aan de eenvoud. Vernuftige toepassingen in voorwerpen voor het dagelijks gebruik. Geen luxe en overdaad in haar ontwerpen,wel leuke accenten: “als je wilt dat een ontwerp bij mensen binnenkomt moet je ze ook triggeren met wat ze mooi of aangenaam vinden” en “spullen hebben een praktische en een mentale functionaliteit”. De ontwerpen die zij hier op de jubileum tentoonstelling laat zien hebben te maken met duurzaamheid (stoel, mand),alledaags gebruiksgemak (stoel, fruitschaaltje) en vernuftig ontwerp (creditcard van vork en mes). De stoel is een remake van een eerder prijswinnend ontwerp, nu geheel gemaakt uit gebruikt materiaal zoals visnetten en industrieel afval. De stoel is hiermee duurzaam en volledig recyclebaar De stoel wordt in de Dutch Design weekgepresenteerd met de naam REX als “de eerste Nederlandse statiegeld stoel “Bij inlevering van de stoel, als je er ooit wat eigenlijk niet kan- doorheen zou zakken, krijg je je geld terug van de leverancier. De stoel is een succes en nu al aangekocht door 4 musea: Amsterdam, Rotterdam, München en Vitra.
Maria Hees
Maria Hees,(Bergeijk 1948) is opgeleid aan de academie voor beeldende kunsten in Arnhem. Zij studeerde afmet haar beroemde draadkoffer. Zij is sindsdien actief als ontwerper en sieradenmaker . Als vormgever van tassen heeft zij bekendheid gekregen door het hele land en daar buiten. Ook lampen en stropdassen zijn door haar ontworpen. Haar sieraden zijn niet minder beroemd. Zij gebruikt daarvoor graag ongebruikelijke materialen, zoals bijv.rubber, hout, staal, glas en porselein. Al haar producten worden in eigen beheer en in kleine aantallen uitgevoerd. Haar manier van ontwerpen kenmerkt zich door het zorgvuldig nadenken over gebruik en gebruiks- mogelijkheden. Zij komt zo tot“vindingen”, zoals al haar kunstzinnige producten uiting zijn van haar onderzoekende creatieve geest. Materiaal fascineert haar. Het is voor haar iedere keer weer een uitdaging om het te onderzoeken en het tot kunst temaken.
Sinds kort maakt zij keramiek, weer een nieuw materiaal voor haar, en zij doet dit volgens een bijzondereJapanse techniek de zgn. Nerikomitechniek: Hierbij worden verschillende kleuren porselein met elkaar verbonden door ze (als bladerdeeg) op elkaar te stapelen en weer uit te rollen. De kleuring en het patroon is door en door. Het is een arbeidsintensief proces van heel langzaam drogen, bakken, schuren en weer bakken. Om de vorm van het porselein te behouden wordt elk werk in een eigen mal gebakken. Door het schuren en het bakken op hogetemperatuur is het werk zo glad, dat glazuren niet meer nodig is. Een sterk en uniek werk is het resultaat.
Het werk van Maria Hees is opgenomen in vele belangrijke musea, zoals het Stedelijk Museum Amsterdam, het Museum of ModernArt in New York en onlangs in het Royal Victoria en Albert Museumin Londen. In 2010 kreeg zij een overzichtstentoonstelling van haar werk in het Coda museum in Apeldoorn. Ook in 2010 verscheen de monografie “Maria Hees, 30 jaarvormgeven”.
Speciaal voor Zelhem heeft zij een uniek keramisch objectgemaakt, een prachtig bord
met de fraai gevormde letters "ZELHEM".
Marja Hooft
In haar vroege werk als keramist vormde de natuur de inspiratiebron. Haar werk werd steeds gestileerder en abstracter, to begin jaren tachtig kleur en decoratie hun intrede deden.
Later ging haar aandacht voornamelijk uit naar de menselijke figuur. Zij maakt vaak dier- en mensfiguren. Het zijn licht verhalende objecten, waarbij mens en dier elkaar ondersteunen en af en toe in elkaar over lijken te lopen. Haar oeuvre heeft een gevarieerde, maar bijna cyclische ontwikkeling door gemaakt.
Rido Jansen
Rido laat zich inspireren door mensen; hun gezicht, hun houding, hun verhaal. Mensen om haar heen, maar ook via krant, tv of de straat. Zoeken naar het mysterie, de emotie, het onderscheidende in de mens. Het soms verborgen deel achter een masker. Haar atelier van oude spullen en andere materialen geselecteerd op vorm-structuur-kleur of herinnering, zetten aan tot experimenten tot er iets ontstaat dat blijft boeien.
Jan Kamphuis
Snel en trefzeker maakt Jan zijn vazen met florale motieven. Ervaring en finesse zijn bij de werken duidelijk aanwezig. Het resultaat zijn eenvoudige vormen waar de kleur vanaf spat. Jan is zijn hele leven al geboeid door het materiaal klei. Hij is opgeleid aan de kunstacademie in Kampen waar hij o.a. les kreeg van Marja Hooft. De opleiding gaf een solide technische én creatieve basis. Jan ontwikkelde zijn eigen werk, met als resultante prachtige kunstobjecten.
Speciaal voor deze tentoonstelling heeft Jan een vaas gemaakt met een stoere vorm en vrolijke kleuren vaak voorzien van een eenvoudig landschap decor, niet zomaar een landschap maar geïnspireerd op Zelhem, je kunt zelfs de Lambertikerk in herkennen.
Trudy Koning
Trudy Koning is opgeleid aan de kunstacademie in Kampen (nu onderdeel van ArtEZ).
Aansluitend haalde zij haar eerste graad lesbevoegdheid kunstgeschiedenis en tekenen.Als schilder vond zij al snel haar eigen beeldtaal met een vlotte kwaststreek. Zij zoekt daarbij de grens tussen figuratief en abstract met de figuratie als vertrekpunt. Daar waar vanuit de figuratie het abstracte ontstaat is voor haar interessant. Het zijn klassieke thema’s die haar boeien: stilleven, portretten en landschappen. Zij schildert ook graag florale motieven, soms in combinatie met architectonische elementen. “Het schilderij is een momentopname, zoals een beeld dat je in een flits ziet als je er langs loopt. De uitdaging is om dat moment te pakken.” Het is een zoektocht, maar als zij eenmaal zo’n moment ervaart dan kan zij in een” flow “ komen van schilderen.
Voor deze tentoonstelling heeft zij zich laten inspireren door de IJssel in het boerenlandschap van de Achterhoek in een fascinerend boven elkaar geplaatst tweeluik geschilderd.
Floor Max
Floor Max is in 1993 afgestudeerd aan de Hogeschool van de Kunsten in Utrecht: Architectonische Vormgeving en 3D-Design. Wij kennen haar als een sieradenontwerpster. Haar sieraden ontstaan op speelse wijze, vanuit een grote nieuwsgierigheid en dankzij vele experimenten. Zij zijn een vertaling van gedachten, ervaringen en indrukken die zij dagelijks opdoet. Een poëtisch spel vanverwondering en verbazing. Haar sieraden kenmerken zich door het vanzelfsprekende gebruik van de edelsmeedkunst, maar daarnaast maakt zij ook gebruik van textiele technieken. Zij haakt, knoopt, weeft en borduurt. Het is in haar sieraden een zoeken naar een balans tussen kwetsbaarheid en kracht in de verschillendematerialen die zij gebruikt. Zij heeft een voorliefde voor zilverdraad en flexibele materialen. Maar ook doet zij onderzoek naar het gebruik van nieuwematerialen. Zo gebruikt zij nu porselein voor haar sieraden. In haar vaak“monumentale” sieraden ziet men haar voorliefde voorarchitectuur. Ook zijn er prachtige sieraden die een floraal motief hebben, zoals oorhangers en ringen. Onder de naamNearness, tussen intimiteit en beklemming, maakt ze verschillende series sieraden waarin ze zilver en porseleincombineert. Floor Max maakt deel uit van het Haarlems Sieraad Collectief en neemt deel aan tentoonstellingen in binnen-en buitenland. Zij geeft cursussen en workshops en doet projecten met kinderen.
Floor Max:
“Als beeld bij het jubileum heb ik gekozen voor het lampionnetje van de goudbes. Het is sterk en omhult de kwetsbare vrucht. Het is een verwijzing naar hoe zorgzaam en met aandacht Galerie Zelhem al 50 jaar met kunst enkunstenaars omgaat. Vijftig Goldberries, voor elk jaar een, groot, klein, rond en langwerpig. Elk jaar, net als elk kunstwerk en elke kunstenaar anders, elk met een eigen kwaliteit. Voor dit werk gebruik ik porselein, dat ik combineer met zilver en verguld zilver. Het porselein is heel sterk maar als je het laat vallen, blijkt het zeer kwetsbaar te zijn en gaat het kapot.
Dus koester de kunsten en de kunstenaars zoals Galerie Zelhem dat al vijftig jaar doet!”
Janske Megens
Janske Megens, Oss 1981, studeerde in 2004 af op de afdeling 3D van de Kunstacademie in Arnhem (nu geheten ArtEZ) met een collectie handgemaakte tassen. Inmiddels heeft zij zich verder ontwikkeld tot een geheel zelfstandig ontwerper. Zij heeft een studio in Nijmegen met een online webshop van onder meer haar tassen, schoenen en sieraden. Daarnaast maakt zij voor kinderen feestelijke projecten en is zij docent op een mbo vakschool. De sieraden, die zij op deze jubileumtentoonstelling laat zien, zijn voor een groot deel gemaakt in Nepal. Janske Megens heeft in Nepal een coöperatie van vrouwelijke producenten leren kennen, die hetoriginele handwerk toepassen op textiel en sieraden. Janske ontwerpt ze, laat ze daar maken en brengt ze hier in Europa op de markt. De samenwerking is een succes en komt zeer ten goede aande werkers in
Nepal. Andere sieraden, die Janske maakt, zijn bijvoorbeeld haar met de 3d printer gemaakte colliers, waarvan er één hier voor Zelhem is geselecteerd. Haar werk is vertegenwoordigd op veel nationale en internationale beurzen en tentoonstellingen.
Krin Rinsema
Krin komt uit een Friese kunstenaarsfamilie en is zich na een studie psychologie en een opleiding aan de Hogeschool voor de Kunst in Arnhem volledig aan de kunst gaan wijden. Het werk van Krin gaat over emoties, niet over emoties van anderen, maar over de turbulentie in zichzelf, die voortkomt uit de stroom van het leven. Zij zoekt naar motieven op plaatsen waar mensen ongegeneerd en vrij hun emoties tonen.
Haar ets techniek is uniek en uiterst handmatig niet alleen omdat zij de prenten zelf door haar enorm grote pers haalt maar ook soms gedurfde technieken toepast bij de met drogenaald op aluminium platen gemaakte etsvoorstelling.
Speciaal voor deze tentoonstelling heeft Krin een grote houtskooltekening gemaakt waarbij Ingrid Boelaars model stond voor de vrouw, die daar op de rug gezien wat ingetogen verder loopt: ieder voor zich mag bedenken wat de kunstenaar daarmee heeft willen zeggen.
Claire Verkoijen
Claire Verkoyen, geboren in Willemstad, Curacao 1959, studeerde in Parijs aan de Academie d’ Arts Plastiques. Daarna studeerde ze cum laude af aan de Academie van St.Joost in Breda. Ze woont nu in Amsterdam en geeft mede leiding aan het keramiekatelier van de Rietveld Academie. Zij noemt zichzelf een “visual artist”. Niet alleen de vorm van haar keramiek maar ook de huid en de tekening daarop zijn belangrijk. Haar prachtige schalen en kommen, die zij “containers” noemt, vallen direct op door de onnoemelijke teerheid van het porselein. Ze importeert ze speciaal uit Jingdhezen in China, de enige plaats waar deze schalen, die zo vliesdun zijn als eierschalen, zo perfect gemaakt worden. De dikte van de schalen varieert van 0.9 mm – 2 mm. Het zijn stuk voor stuk autonome kunstwerken, gemaakt vanuit een oeroud traditioneel procedé. Claire Verkoyen bewerkt deze oude vormen op een heel eigen wijze. Ze maakte 3d tekeningen en ontwikkelde computerprogramma’s voor de decoraties. De tekeningen gaan vaak over de natuur waar insecten dunne draden weven tot fragiele netten die dan weer overgaan in landschappen en met elkaar verbonden blijven. Zo worden in haar werk oude traditionele vormen geplaatst in een hedendaagse context. Haar museale installaties bijv. in het Stedelijk museum te Amsterdam, zijn niet alleen hedendaags maar zeker ook futuristisch van karakter door speciale effecten met o.a. 3D animaties.
Voor de Galerie 50 jaar, maakte ze feestelijke zachtgroene champagne bokalen van prachtig aardewerk met in de voet de inscriptie ”50 jaar Galerie Zelhem” Het werk van Claire Verkoyen is vertegenwoordigd op toonaangevende tentoonstellingen in binnen- en buitenland en in de collecties van vele musea en particulieren.
Bert Vredegoor
Beeldend kunstenaar en vormgever, woont en werkt in Arnhem. Als beeldend kunstenaarheeft hij schilderijen en grafiek gemaakt, maar het meest bekend is hij door zijn werk op fluweel. Zijn autonome werk op fluweel is uniek. De kunstenaar schept hier met een bijzondere techniek licht in de duisterniszoals religie dat voor velen eeuwenlang gedaan heeft en nog steeds doet. Zijn kunst gaat over het leven zelf. Hij heeft een fascinatie voor architecturale ritmiek en religieuze bouwkunst, hetgeen bij de betekenis van zijn werk als vanzelfsprekend past. “Tempels van licht” ontstaan met magische patronen in verschillende tinten goud op hetdoek van zwart fluweel.
Inette van Wijck
Inette is een conceptueel kunstenaar. Haar kunst is op poëtische wijze vergelijkbaar met die van Arte Povera artiesten. Zij zoekt naar de karakteristieke eigenschappen van de materie, van elk beeld, van alles wat zij in haar dagelijkse omgeving waarneemt. Zij probeert het karakteristieke van materialen vast te leggen. Ze kijkt en wacht af hoe het materiaal zich gedraagt onder allerlei omstandigheden, de invloed van tijd, weer, licht, etc.
Speciaal voor deze tentoonstelling maakte ze het werk RavelOut-Rurallife, (het plattelandsleven ontrafeld). Dit werk kreeg vorige zomer vorm toen zij samen met haar man heerlijke fietstochten maakte, zoals zij schreef, en de herinnering die bleef was: “De weidsheid, de wind, huizen beschermd door bomen voor de wind en rood als nabeeld van al het groen”. In haar eigen woorden: “Het weefsel zie ik als metafoor voor de Maatschappij: hoe los of verweven zijn we van en met elkaar? In het weefsel dat ik voor de Achterhoek gemaakt heb, is er nog een grote rust, bescherming en verbondenheid…. voor ons vooral merkbaar in Zelhem”.
Arnout Visser
Arnout is een vormvinder met een passie voor glas. Hij ontwikkelt concepten die hij vertaalt in design. Hij speelt met het breekbare en tegelijkertijd harde karakter van glas in de vorm van organische lampen en robuuste poefs. De natuur is Arnouts grootste inspiratiebron.
Hij houdt van het werken met glas: met een goede glasblazer en een duidelijk idee maakt hij de meest mooie dingen.
Thea Zweerink
Thea Zweerink, Doetinchem 1962, ontving haar opleiding aan de kunstacademie van Enschede met als discipline schilderen.
Zij is een mensenschilder geworden, mensen met een verhaal, mensen met een verleden. Het is haar streven de ziel van de mens die zij portretteert weer te geven. Zij schildert vaak met olieverf, maar maakt ook graagtekeningen en werken in inkt. Bijzonder zijn ook haar installaties en thinnerdrukken.(een afbeelding uit bijv. een tijdschrift met thinner overbrengen op een blanco papier)
Thea Zweerink haalt haar inspiratie uit oude foto’s. Ze tonen één moment uit het leven dat voor goed voorbij is. Om herinneringen en het gedenken te benadrukken legt zij vaak een waas over het geschilderde portret, zoals dathier op haar werk in deze tentoonstelling goed te zien is.
Op vele tentoonstellingen in binnen- en buitenland is zij met haar werkvertegenwoordigd.
Het Onderduik Museum in Aalten gaf haar opdracht voor het maken van portretten van Achterhoekse verzetsvrouwen. (1940-1945)
Bijzonder is het project dat zij beschrijft in een notitie van juni 2021, waar zij bezig is met een installatie. “In maart ’45 zijn op één kilometer afstand van mijn woonhuis in Varsseveld 46 mannen geëxecuteerd door de Duitsers als vergelding voor een aanslag op enkele Duitsers”. Zij schrijft: “Omdat ik ook een atelier heb in De Kruisberg (de voormaligegevangenis) en de mannen daar zijn opgehaald op 2 maart 1945 voel ik de noodzaak om iets met dit gegeven te doen. Ik heb mijn atelier in één van de cellen waar zegevangen zaten”.
Voor onze jubileumtentoonstelling koos zij voor indrukwekkende portretten van Achterhoekseverzetsvrouwen.
9-10-2021 t/m 13-11-2021
De Galerie Bibliotheek Zelhem viert dit jaar het 50-jarig jubileum.
De Vrienden van de Galerie hebben hiervoor hun favoriete kunstenaars voorgedragen. Hieruit is een prachtige tentoonstelling samengesteld.
Er wordt werk tentoongesteld van: Collette Bloos, Barbara Broekman, Siemen Dijkstra, Anton Heijboer, Floris Kaayk, Loek Kemming, Frank Letterie, Jos van der Meer, Floor Mommersteeg, Judith Rigter, Inge Schagenen Elysia Verhoeven.
Galerie Zelhem
Burg. Rijpstrastraat 4
7021 CR Zelhem
De Galerie is op de eerste verdieping.
Er is geen lift aanwezig.
Bankrekening Galerie:
NL55 RBRB 0917 6766 61
Bankrekening Galerie Reizen:
NL70 RBRB 0917 8586 54
Privacybeleid
Klik hier voor meer informatie.