Weerzien in bewondering


Weerzien in bewondering

21-01-2017 t/m 11-03-2017


Een tentoonstelling gewijd aan kunstenaars van weleer

Zij zijn niet meer, maar hun kunst is en blijft.


Gerard van Rooij, etser 1938-2006

Gert de Rijk, keramist 1945-2009

Coen Kaayk, constructurist in transparante materialen 1947-2014

Frans Megens, textiel kunstenaar en meer, 1953-2011


Het werk van deze vier kunstenaars is zo bijzonder dat een weerzien ermee en feest van herkenning is en tegelijk een bron van bewondering. Een groot vakmanschap en een rijk gevoel voor esthetiek hebben zij gemeen. Kunst van alle tijden, toen en nu.


Weerzien in Bewondering

Meermalen heeft in deze galerie werk gestaan van de exposanten van deze bijzondere tentoonstelling. Er is in de loop der jaren een relatie ontstaan die verder gaat dan die tussen  galeriehouder en kunstenaar: vriendschap  met Gert, met Gerard, met Frans en met Coen. De mens achter deze bijzondere kunstenaars was een vriend geworden. Vanuit deze vriendschap is het voor ons een groot goed om met deze tentoonstelling zoveel jaar na hun overlijden een hommage aan hen te brengen. Een korte introductie om elk van de kunstenaars bij u te introduceren dan wel in herinnering te brengen.

GERT DE RIJK

GERT DE RIJK, groot KERAMIST, levenskunstenaar, inspirator, gastheer en kok van overheerlijke maaltijden op eigen keramische borden geserveerd. 64 jaar was hij toen hij In 2009 stierf. Een groot vakmanschap even groot als zijn vriendschappen. Bekend werd het viertal Utrechtse kunstenaars: Gerard Van Rooij, Gert de Rijk en de broers Henk en Anco van der  Haar onder de naam Z4: een kunstzinnige samenwerking tussen een keramist, een etser en twee schilderende kunstenaars.Meermalen hebben wij hier in de galerie het werk van Gert in al zijn verschillende fasen van ontstaan kunnen exposeren. Zoals  de gedraaide gebruikskeramiek, de versierde keramiek, de keramiek waarop en waarin Gerard van Rooy zijn etsgroeven maakte EN de beschilderde keramiek van Z4. Wij zijn gelukkig dat een blijk van zijn grote verscheidenheid hier opnieuw aanwezig is in prachtige keramische objecten.


GERARD VAN ROOIJ

Een van Nederlands grootste etsers, letterlijk en figuurlijk. Een flamboyante persoonlijkheid altijd met die grote echte kunstenaars hoed. Gek op jazzmuziek vanwege het ritme. Dat zien we terug in zijn werk. Vriend van Charles Donker, die andere grote graficus en lid van het vermaarde Utrechtse kunstenaarsgenootschap “DE LUIS”, vriend bovenal van Gert de Rijk. Samen maakten zij originele spraakmakende kunst: bijv. vazen Van Gert met de ritmische lijnen van Gerard. Samen waren zij met Z4 verenigd in een kunstenaars collectief dat ook hier heeft geëxposeerd. Het was een wonder te bedenken hoe een zo imposante omvangrijke gestalte in staat was zulke fijn gedetailleerde gevoelige prenten te maken, zoals wij ook nu hier kunnen zien.


FRANS MEGENS

“Textiele kunstenaar en meer.” Frans was een poëtisch mens een dichter in en op textiel en papier.

Letters en woorden spelen een grote rol in zijn werk. Woorden en letters tegelijk als symbool en  betekenis. Het textiel en het papier waarop hij werkte had al een verleden, een verhaal en dat verhaal werd door Frans een nieuw verhaal, als een wedergeboorte, als een metamorfose. Zijn latere werk was altijd wit. Onschuld? 

Een inspirerende leermeester, docent autonome vormgeving aan de beeldende kunstacademie van Maastricht. De kunst van Frans is een kunst om te lezen, te voelen en te ondergaan als een gedicht. U komt ogen te kort en zult in stilte genieten.


COEN KAAYK

Ontwerper en uitvinder  van constructies in transparante materialen.  Kleur, licht en lichtbreking vormen samen  een uniek  abstact kunstwerk. Coen was Achterhoeker, no nonsens, een fijn mens.

Polyesterhars, acrylaat, epoxyhars waren zijn materialen en daarmee bouwde hij fantastische objecten en assemblages. Kubussen, piramides en eigen ontworpen structuren werden zo een ode aan het licht. In de” Bouwplaats”, een indrukwekkend werk is hij de architect van felgekleurde elementen die samen een stad vormen: een installatie die een blijvende plaats in zal nemen in het cultuurhuis van Tiel. Hier in Zelhem is hij  vaak geweest en … dat is hij nu weer! in kleur, in helderheid in licht.