Leo Vroman


Leo Vroman

19-03-2016 t/m 30-04-2016“Ik weet niet of ik de honderd haal, maar zo niet, vier dat dan toch maar.”


Vanaf 19 maart 2016 wordt in de Bibliotheek Zelhem een overzichtstentoonstelling gepresenteerd over het leven en werk van Leo Vroman.

De opening wordt verricht door Jetske Spanjer, lid van de Vroman Foundation, curator Vroman tentoonstelling en maakster van de documentair Vroman 80 voor de IKON.

Ook wordt er een verkorte versie van de documentaire over zijn leven getoond. Deze film, gemaakt door Ike Bertels is ook in zijn geheel te bewonderen op een later bekend te maken datum.


Omdat de dichter, schrijver, tekenaar en wetenschapper Leo Vroman in 2015 100 jaar geworden zou zijn heeft de Stichting Vroman Foundation in Amsterdam het initiatief genomen voor een reizende expositie. Deze tentoonstelling startte in Gouda, de geboorte plaats van de dichter ging daarna  o.a. naar, Utrecht, Middelburg, Amsterdam en Groningen om tenslotte in Zelhem te eindigen.

Leo Vroman, die lang in Amerika woonde was bekend als dichter, schrijver, tekenaar, schilder, bioloog en hematoloog.

In Nederland is hij vooral bekend als dichter. Zelf beschouwde hij zich allereerst als wetenschapper.


Deze unieke landelijke tentoonstelling laat de verschillende aspecten van de Homo Universalis Leo Vroman zien: zijn tekeningen, dagboeknotities van uit het Jappenkamp, boeken en vooral zijn gedichten.

Veel Nederlanders kennen wel een paar dichtregels van hem, bijvoorbeeld:


kom vanavond met verhalen

hoe de oorlog is verdwenen

en herhaal ze honderd malen:

alle malen zal ik wenen.

Klik op een foto voor een grotere weergave