2015 Hoogepunten Nederlandse Keramiek


Tentoonstelling 2015


Hoogtepunten Nederlandse Keramiek

31-01-2015 t/m 14-03-2015


Er is een keuze gemaakt om zeven vooraanstaande Nederlandse keramisten in de Achterhoek onder de aandacht te brengen vanwege hun vakmanschap en originaliteit.


Henk Wolvers komt met zijn bekende subtiele, fijnzinnige vaasachtige vormen.

Hanneke Giezen komt met prachtig barok porselein, monumentaal en expressief, dat soms doet denken aan verre landen en dan weer heel hollands.

Olav Slingerland toont een perfecte keramische vormentaal, evenwichtig en zuiver. Het is soms gebruikskeramiek en kunstobject tegelijk.

Claire Verkoyen laat haar translucente porselein zien dat oogt als een chinees sprookje, een toppunt van modern vakmanschap in de toepassing ook van zgn. transfers.

Marjan Waanders heeft humoristische assemblages als een futuristisch verhaal van objects trouvé’s, je kijkt je ogen uit.

Ans Manshanden toont vernuftige organische structuren, meesterlijk van vorm en uitstraling. Het zijn sculpturen van keramische schoonheid. 

YUK Kan Yeung ragdun porselein dat te lezen is als een kostbaar manuscript. Kalligrafische elementen, vorm en kleur vertellen een geheimzinnig verhaal.


De tentoonstelling was voorbereid in samenwerking met de keramiekverzamelaar Frits van der Zweep. De opening op zaterdag 31 januari vond plaats onder grote belangstelling. Frits Van der Zweep gaf een interessante toelichting op de geëxposeerde kunstwerken. Na de opening werd enthousiast gebruik gemaakt van de mogelijkheid om met de aanwezige kunstenaars  te praten en enkele prachtige stukken te kopen.