Straatbeelden 2


Zo te zien, zo.......gezien.

De straat waar mensen, gewild en ongewild, hun sporen achterlaten.

03-10-2020 t/m 05-12-2020


Op de tentoonstelling zullen foto's te zien zijn van de bekende fotografen Peter van Tuijl (Ulft), Cis Luttikhuis (Molenhoek), Patrick Cambien (Kontich bij Antwerpen) en beelden van Frank Letterie (Vorden).

De professionaliteit, originaliteit en specifiek eigen signatuur geldt zowel voor de fotografen als voor de beeldhouwer.

De kunstenaars zullen allen aanwezig zijn op de opening en toelichting geven op hun werk.


De in Vorden wonende Frank Letterie is opgeleid aan de Rijksacademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam en aan de Koninklijke Academie in Den Haag. Aan deze laatste is hij ook verbonden geweest als docent beeldhouwen. Frank voert zijn werk voornamelijk uit in brons, maar soms hakt hij ook een beeld uit steen. Soms zijn het momenten van actie, maar soms zijn het verstilde situaties. Hij ontving vele prijzen en zijn werk is te vinden in veel binnen- en buitenlandse musea.


Zijn opleiding heeft Patrick Cambien genoten aan de LUCA School of Arts aan de Na.Ra.F.I. op de Campus Brussel. Ook hij was later als docent hieraan verbonden. 

Onze Belgische gast heeft een aantal malen met behoorlijke tussenposen Londen bezocht en gefotografeerd. Uit drie reeksen heeft hij een selectie gemaakt, die 48 jaar overspant, maar die zeer bewust niet in chronologische volgorde worden vertoond. Sommige dingen zijn uiteraard ingrijpend veranderd of zelfs gewoon verdwenen, maar andere aspecten blijven en zijn in feite tijdloos.


Cis Luttikhuis is opgeleid aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag, de Hogeschool van Utrecht Creatieve Therapie Beeldend Vormgeven en aan Artez in Arnhem. Ook hij was later werkzaam als docent aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. In de wijze waarop de mens zich in de openbare ruimte beweegt en in het ordenen van zijn omgeving maakt hij duidelijk hoe hij ermee verbonden is. In het werk van Cis probeert hij dit zichtbaar te maken. In beelden van reclames en etalages, in beelden van mensen op straat of in het café. In het werk uit zich dit enerzijds in perfectie en verval als manifestaties van vervreemding. Anderzijds uit het zich in elementen van verbondenheid.

 

De uit het onderwijs afkomstige Peter van Tuijl fotografeert al zijn hele leven. Hij volgde al vroeg workshops en behaalde in 1983 als vrijetijdsfotograaf het predicaat Bonds Meester Klasse. Na zijn afscheid van het onderwijs is hij dagelijks bezig als freelance fotograaf,  docent fotografie en begeleidt hij fotoclubs. Hij jureert regelmatig regionale en landelijke fotowedstrijden.


Zaterdag 28 maart zou de opening zijn van de tentoonstelling “Zo te zien, zo.... gezien” met fantastische foto’s en prachtige beelden. Vanwege de coronamaatregelen hebben we deze tentoonstelling toen moeten annuleren. Het goede nieuws is dat we de expositie hebben kunnen verplaatsen naar

3 oktober 2020. Tijdens de periode maart t/m oktober hebben wij de expositie digitaal aangeboden met twee kunstwerken van elke kunstenaar. Voor deze digitale mini expositie hebben wij de kunstenaars gevraagd voor u een bijpassende toelichting te schrijven. Het is geweldig dat de exposanten op deze manier meewerken. 


De digitale mini expositie kunt u hieronder zien.

Frank Letterie

Klik op een foto voor een grotere weergave

Rennende paarden

"Dit beeld is een compositie van vijf paarden. Hiermee getracht een in wezen statisch beeld de illusie van beweging te geven.“Bewegingen” is een motief dat ik vaak gebruikt heb in mijn werk."

Samen

"Een liefdespaar. Ook een veel voorkomend thema in mijn beelden."

Patrick Cambien

"Dit beeld nam ik Xian in China in juli 2011. Er hoeft weinig uitleg bij… Ze spelt hem duidelijk de les, jong geleerd, oud gedaan, denk ik zo. Voor mij een grappig moment, dat ik heel snel heb kunnen vastleggen..."

"Dit 2de beeld nam ik in Kanazawa in Japan in november 2019. Het werk van Leandro Erlich bestaat uit een ondiepe vijver met een bodem in glas. Daaronder bevindt zich een ruimte, die gewoon door de bezoekers te betreden is.

Veel Japanse vrouwen tooien zich al wandelend in hun typische, zeer mooie kledij. De combinatie van een buitenzicht op de vijver, gericht op het water, resulteerde in dit beeld. Voor mij is het een “ gebalde “ Japan-impressie…"

Cis Luttikhuis

"De dubbelzinnigheid van materie en ruimte, van gewicht en betekenis."

"Portret in onvoltooid architectuurlandschap:

Rem Koolhaas in ballingschap."

Peter van Tuijl

Voor deze expositie heb ik een selectie gemaakt uit mijn straatfoto’s van 2018 en 2019. Ik heb steeds twee foto’s gekozen die een ‘combinatie’ vormen en in de galerie samen op één paneel worden gepresenteerd.

In mijn straatfotografie is de werkelijkheid het uitgangspunt. Ik hou van mensen en menselijke activiteit.

Maar juist door de situatie, het kader waarbinnen ik het geheel plaats en het momentum dat ik kies wil ik iets uit die werkelijkheid tonen dat verder gaat dan uitsluitend de afbeelding. Mijn interesse zit met name in het verhaal, -de story-, die ik wil verbeelden. Juist om de mentale werkelijkheid te versterken heb ik voor deze expositie gekozen voor steeds twee foto’s. Soms zijn het beelden die contrasteren, een andere keer hebben ze juiste een verdiepende of bevestigende betekenis in het ‘verhaal’.

 

De foto’s zijn vaak op heel verschillende plaatsen en momenten gemaakt. De twee foto’s noem ik ‘movement

I en II’. Je zou kunnen denken dat ze gaan over letterlijke beweging. Maar evengoed kun je je voorstellen dat het gaat om bewegingsonvrijheid en zelfs een interpretatie die van doen heeft met levensfases - van jong tot oud- kan zich opdringen. Het verhaal van de beschouwer is wat mij betreft de eigen werkelijkheid. Een werkelijkheid die een eigen leven kan gaan leiden; een verbeelding kan worden door kader en momentum van de situatie.

Movement I

Deze foto van het lachende jongentje met zijn 1000-pieces puzzel maakte ik in 2018 in Arles tijdens het grote Fotofestival aldaar. De energie spat ervan af en het letterlijke lichtvoetige moment maakt dat hij de zwaartekracht welhaast trotseert. Zijn gulle uitbundige lach naar mij of u als beschouwer maakt ons deelgenoot van zijn plezier.

Movement II

In schril contrast staat de foto van het Belgische echtpaar in Oostende (2019). In een Escherachtige omgeving staan ze bijna hulpeloos met de rolstoel voor de trap. Alle andere barrières in de foto maken dat ze zich opgesloten moeten voelen en de enige uitweg die er feitelijk lijkt te zijn is voor hen onneembaar.