07-04-2018 t/m 24-06-2018
Nederlandse toonaangevende striptekenaars presenteren zich in Zelhem.
De Galerie Bibliotheek Zelhem is trots een aantal van Nederlands beste stripkunstenaars te kunnen presenteren tijdens de tentoonstelling “Getekende Verhalen”.
Tijdens de tentoonstelling is werk te zien van:
Aimée de Jongh.
De terugkeer van de wespendief. Een novelle over een man op zoek naar zichzelf. (Prix Saint-Michel) De wachtkamer van Europa. Een strip n.a.v. het bezoek dat Aimée bracht aan Lesbos gepubliceerd in het NRC. Een indringend beeldverhaal.
Tot een aanpalende vorm van striptekenen kunnen animaties gerekend worden. Te zien zijn:
Aurora, ultra korte film, een vreemd verhaal waarin niets is wat het lijkt.
One past two, prijswinnende animatie, een schijnbaar onschuldig verhaal met een uiterst actueel plot. Last_resistance, de indrukwekkende clip bij de gelijknamige song van Wende Snijders.
Behind the telescopes, een trailer van Lavinia Meijer en Aimée de Jongh.
Margreet de Heer
Stripmaker des Vaderlands, filosofe, theologe en vooral tekenaar. Verrassend begrijpbaar worden ingewikkelde onderwerpen in beeld gebracht. Hoe verbeter ik de wereld: De planeet en de 17 doelen. Verder; filosofie-, wetenschap - en religie in beeld zijn enkele onderwerpen.
Frits Jonker
Een heel andere kant van de strip is het beletteren, Toonaangevend in dit metier is Frits Jonker, naast kalligraferen maakt Frits opvallend ander werk. Hij trekt je mee in zijn eigen kleine wereld van waaruit hij zijn verfrissende kijk met de toeschouwer deelt. Zoals Hugo Hoes in de VPRO gids schreef: "Het werk van Frits Jonker is een onuitputtelijke grabbelton die nergens mee te vergelijken is en geen begin of eind kent. Smullen voor liefhebbers van typografie en andere beeldende kunst.”
Marcel Ruijters
Weer een andere kant van het hedendaagse stripverhaal is te zien in het werk van Marcel. In Jheronimus belicht hij het leven van Jeroen Bosch. In de strip brengt Ruijters op grootse wijze de late middeleeuwen in alle rauwheid en schoonheid tot leven. We volgen het leven van Jeroen Bosch en zien, hoe zijn in onze ogen, vaak bizarre werken in die boeiende tijd op hun plek vallen en deel uitmaken van de belevingswereld van Bosch. Jheronimus is de winnaar van de belangrijkste oeuvreprijs: Stripschapprijs 2015
Peter van Dongen
Familieziek
Naar de roman van Adriaan van Dis over een getraumatiseerde Indische vader, een blanke moeder met drie donkere dochters uit een eerdere relatie en hijzelf als echt blank jongetje. Met Peter van Dongen, zelf uit een Indische familie, is de juiste tekenaar gevonden om delen van dit verhaal in stripvorm weer te geven. Juist omdat het in taferelen wordt verteld, leent het zich daar uitstekend voor. Hij maakt daarbij gebruik van mooie close-ups en overzichtsbeelden. De klare lijn waarin hij tekent, is al duidelijk geïnspireerd door de 'Blake & Mortimer'-albums waar hij nu mee bezig is. De gepaste inkleuring voldoet uitstekend. Familieziek werd dit jaar bekroond met de “de Stripschapprijs”.
In Zelhem wordt een duidelijk beeld gegeven hoe Familieziek tot stand is gekomen, het ambacht van de striptekenaar, de worsteling van schets tot eindproduct.
Klik op een foto voor een grotere weergave
Galerie Zelhem
Burg. Rijpstrastraat 4
7021 CR Zelhem
De Galerie is op de eerste verdieping.
Er is geen lift aanwezig.
Bankrekening Galerie:
NL55 RBRB 0917 6766 61
Bankrekening Galerie Reizen:
NL70 RBRB 0917 8586 54
Privacybeleid
Klik hier voor meer informatie.