2023


Tentoonstellingen 2023

EEN FEEST VOOR HET OOG

18-11-2023 t/m 20-01-2-2024


Deze tentoonstelling laat nieuwe verrassende aspecten van kunst zien. Er wordt werk getoond van Els Bottema, Klaas Kuiken, Claire Verkoyen, Wied en Diederik Heyning, Ines de Booij, Miriam Verbeek en Pim Loef.


Wied en Diederik Heyning, maken gebruiks- en andere keramiek.

Zij werken samen aan porseleinen objecten waarbij zij pas tevreden zijn als een object in gebruik wordt genomen, vandaar de term Functionele Keramiek

Hun complementaire vaardigheden in verschillende disciplines geven de porseleinen stukken hun unieke karakter. Diederik concentreert zich op het gooien en bouwen van flinterdunne porseleinen voorwerpen zoals lampen en vazen, Wied reageert op zijn vormen door fijne, delicate decoraties in reliëf aan te brengen.


Claire Verkoyen, bekend geworden door prachtige porseleinen objecten, maakt nu uit een behoefte aan eenvoud, producten die dagelijks gebruikt kunnen worden: handgedraaid serviesgoed met speciale aandacht voor de glazuren waarbij kristallen worden toegevoegd die een bepaalde schittering geven.

Ook doet zij onderzoek naar de kwaliteit en het gebruiksgemak van bijvoorbeeld thee-en koffiekopjes. Haar is gebleken de met zorg en aandacht handgemaakte producten de ervaring van het drinken prettiger en lekkerder maakt.


Els Bottema toont o.a. haar keramische herinneringen aan verre reizen.

Zij woont in de Achterhoek en haar grote tuin biedt de mogelijkheid om 'primitieve' stook technieken zoals Raku te gebruiken. Zij wordt geïnspireerd door architectuur en natuur en haar reizen  naar Amerika, Spanje en Indonesië hebben een onvergetelijke indruk nagelaten. Je vindt het terug in haar doosjes met dekseltjes en kleine gestapelde monumentjes die ingesneden of met lijnen gedecoreerd worden.

Zij werkt ook graag samen met andere kunstenaars. Zo zie je hier ook werk dat zij samen met Miriam Verbeek, textielkunstenaar, maakte.

 

Miriam Verbeek is gefascineerd door de vilttechniek. 

Zij maakt objecten en sieraden in vilt en werkt veel met geverfde wol en voegt daar ook andere materialen aan toe zoals  zijde, katoen en vezels.

Ook experimenteert zij met de verbinding met materialen als keramiek en zo is de samenwerking met Els Bottema tot stand gekomen, onder de naam atelier VuurwaterRuim 20 jaar geleden ontdekte ik de vilttechniek. Deze techniek bied zoveel mogelijkheden dat ik er niet meer los van kom. In mijn werk staat het onderzoeken en experimenteren centraal. Ik vind het een uitdaging om uit te vinden hoe ik materialen kan verbinden. Hoe kun je dichte schakels van vilt aan elkaar maken, hoe maak je een beweegbare verbinding, hoe verwerk je het vilt tot een 3D vorm? Uitdagingen die om een creatieve oplossing vragen, daar wordt ik enthousiast van. Ik werk veel met geverfde wol waarmee ik, d.m.v. kaarden, mooie kleurschakeringen creëer voor levendige kunstwerken. Zijde, katoen en vezels worden regelmatig aan de wol toegevoegd

 

Ines de Booij werkt met keramiek en toont hier haar 3-dimensionale objecten: 'pleinen en eilandjes' en 2-dimensionale kleinere wandobjecten die een soort ruimtelijke schilderijen zijn en een prachtige versiering van een interieur kunnen worden. Humor naast fijnzinnigheid is nooit ver weg.

 

Pim Loef, laat hier zijn lichtobjecten zien. Hij is een creatieve duizendpoot, altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen, van constructies van robotica, ambacht en natuurkunde. De tentoongestelde lampen zijn een voorbeeld van zijn ontwikkeling omtrent design georiënteerde lichtobjecten. Er zijn unica vervaardigd door middel van ambacht en handgemaakte objecten ontworpen en vervaardigd met behulp van moderne technologieën.

Pim Loef is een creatief technische duizendpoot, altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen en te ontdekken werelden. Van constructies tot robotica, ambacht en natuurkunde. Het spanningsveld tussen toeval en voorspelbaarheid, handzaam klein en uitdagend groot zoekt hij graag op.

Pim ontwikkelt zich door het onbekende eigen te maken en toe te passen waar nodig. Hij is in staat om verschillende werelden te verbinden.

De tentoongestelde werken zijn een greep uit zijn ontwikkeling omtrent design georiënteerde lichtobjecten. Er zijn unica vervaardigd door middel van ambacht en handgemaakte objecten ontworpen en vervaardigd met behulp van moderne technologieën.

 

Klaas Kuiken De flesvazen uit zijn 'Bottle Collection' zijn gemaakt van opnieuw geblazen glas. Hij ontwikkelde een techniek om massa-geproduceerde flessen om te blazen tot prachtige en unieke flessen. Ook maakt hij gebruik van metalen ringen om de vormen in te binden en zo tot een fraai resultaat te komen.

 

Over de Flesvazen / Bottle collection van Klaas Kuiken:

De flesvazen uit de bottle collection van de Nederlandse designer Klaas Kuiken zijn gemaakt van opnieuw geblazen glas: hij ontwikkelde een techniek met een compressor en oven waarin hij bestaande -massageproduceerde- flessen 'omblaast' tot deze prachtige en unieke flessen. Hij maakt daarbij gebruik van het feit dat in ieder massageproduceerd glas verschillende wanddiktes ontstaan. Door deze onregelmatigheden te gebruiken maakt hij nieuwe vormen: op plekken waar het glas dunner is bolt het glas meer uit, en minder waar het dikker is. Door daarnaast met metalen ringen de flessen 'in the binden' kan hij bepalen waar het glas bij elkaar blijft en waar niet waardoor deze prachtige, werkelijk unieke vormen ontstaan. Alle Bottles ontstaan zo zonder mal en elk object is dan ook anders van vorm, zelfs als het modeltype hetzelfde is.


DUBBELTALENTEN

20-07-2023 t/m 01-10-2023


Beelden in de Hulenhof en schilderijen in Galerie Zelhem, vijf kunstenaars tonen hun werk.

 

Kunstenaars die meerdere disciplines toepassen om hun kunstzinnige taal te laten spreken zijn altijd interessant. Vijf kunstenaars die beide kunstvormen toepassen zijn in een presentatie in de twee samenwerkende galeries te zien en te bewonderen.

Het biedt de mogelijkheid om de verschillende boeiende aspecten van hun creativiteit te zien en om hun kunstzinnige taal beter te verstaan.

 

In de Hulenhof worden de beelden in een prachtige tuin getoond en in Galerie Zelhem zijn voornamelijk de schilderijen te zien.

Een bezoek aan beide locaties van deze tentoonstelling belooft een unieke ervaring te zijn: de kunst van dubbeltalenten.

 

Riëtte van Dijk is een veelzijdige kunstenaar. Voor deze tentoonstelling brengt zij schilderwerk met het thema “Homo homini lupus est”. Half wezens, mens/dier verschijnen hier in hun machteloosheid t.o.v. het lijden in de wereld. Zij lijken vaak troost te zoeken en te vinden in knuffelachtige objecten of beelden. De titels zijn ontleend aan protestsongs tegen agressie, onderdrukking en discriminatie.


De beelden, die Riëtte maakt, zijn opgebouwd met allerlei materialen, vaak met delen van knuffels en afgewerkt met gietwas. Zij hebben daardoor een gevoelige “huid”. De beelden die zij nu toont in de Hulenhof, vormen binnen dit project de aanleiding voor haar schilderijen.


Trijnie Mohlmann heeft zich gespecialiseerd in de encaustiek schilderkunst. Dit is een kunst die al in het oude Griekenland en Egypte werd toegepast. Het is een schildertechniek met gesmolten bijenwas op paneel. Aan de was worden natuurlijke pigmenten toegevoegd en in de gestolde waslagen verwerkt Trijnie vervolgens inkt, olieverf en soms ook papier en transfers van door haar zelf gemaakte foto’s. Haar schilderijen bieden beelden van haar reizen en ontmoetingen en geven daarbij alle ruimte voor een vrije associatie of interpretatie.

Haar massieve glasbeelden worden gegoten in een glasatelier. Vloeibaar heet glas wordt gegoten in geprepareerde glasmallen. Voor en tijdens dat proces worden de pigmenten aangebracht. Zo laat Trijnie Mohlmann wonderschone glasobjecten ontstaan.

 

Maria Stams  maakt virtuoze tekeningen, die blijven boeien door enerzijds kracht en anderzijds hun tederheid.

In haar beelden in klei, steengoed of brons, is het niet alleen haar vakmanschap dat opvalt, maar ook de zichtbare sporen van het werkproces. Het is alsof je over haar schouders meekijkt: de kracht van het materiaal geeft zij vorm in expressieve beelden met een impressionistische opzet.

 

Hendrike Huijsmans schildert wonderlijke vormen, die dansen door haar kleurrijke schilderijen. Soms lijken het een soort insecten, dan weer zijn het meer geometrische figuren. In haar beelden uit glas, hout en staal en vooral polyester lijkt het soms alsof zij een tube verf leeg gedrukt heeft en tegelijk daarmee gestolde vormen gecreëerd heeft die geworden zijn tot boeiende abstracte of geabstraheerde beelden.

 

Cor Litjens maakt sculpturen als architectonische bouwwerken en tekeningen als architectonische verkenningen. De tekeningen zijn ingenieus en zijn o.m. geïnspireerd door structuur, architectuur en een fijnzinnig landschappelijk lijnenspel.

In zijn beelden maakt hij vooral gebruik van elementen en vormen uit de landschappelijke en de monumentale architectuur. Zijn beelden lijken op bouwwerken met open kamers en ramen en zijn meerdere, huisvormige sculpturen vormen samen een dorpslandschap.


LENTE

01-04-2023 t/m 03-06-2023


Speciaal voor deze tentoonstelling hebben we tot onze vreugde vijf bekende kunstenaars mogen uitnodigen die grote affiniteit hebben met het onderwerp LENTE in de meest brede zin van het woord.


Er wordt werk getoond van: Frea Stuurwold, Nikki van Es, Robin d’Arcy Shillcock,

Pat Gentenaar en Astrid Polman.


ArtEZ

04-02-2023 t/m 18-03-2023


6 Jonge kunstenaars van ArtEZ, de kunstacademie in Arnhem, tonen hun werk.

Voor de galerie een verrassende blik op ontwikkelingen in de hedendaagse kunst.

Voor de kunstenaars kennismaking met een galerie.


Er wordt werk getoond van: Sterre Fermin, Jamell Saman, Yip Stals, Tara van den Bout, Levon Zoomers en Levi Overvest.